Waar ben je naar opzoek?

Wat vieren we met Pasen en waarom?

1 minuut lezen Denise Meijer Denise Meijer
Wat vieren we met Pasen en waarom?

Pasen is een Christelijke feestdag waarop we de wederopstanding van Jezus vieren. Het feest is het einde van de vastentijd, welke 40 dagen duurt. De week voor Pasen zijn er meerdere dagen waar Jezus op wordt herdacht. Zo is er Witte Donderdag, Goede Vrijdag, Stille Zaterdag en tenslotte: Pasen. Wat vieren we met pasen en hoe vieren we het vandaag de dag?

Hoewel Pasen een religieuze oorsprong heeft, viert bijna iedereen deze feestdag. Al dan niet met eventuele kennis over de daadwerkelijke betekenis. Er zijn dan ook verschillende theorieën over waarom ‘Pasen, Pasen is’ en hoe de feestdag uiteindelijk zijn huidige vorm heeft gekregen. Toch is en blijft de wederopstanding van Jezus de voornaamste reden dat we vandaag de dag Pasen vieren. Al dan niet op de Christelijke of Joodse manier. Tenslotte houdt Pasen ook verband met het Joodse Pesach.

Wanneer is het Pasen en hoe bereken je dit?

Dat Pasen meestal op een zondag valt, dat weten we wel. Toch heeft deze feestdag nooit een vaste datum. Verwarrend, als je niet weet. Zeker nu de paaseitjes eigenlijk al vanaf januari al in de winkel liggen. Er is nooit…

  • Denise Meijer

Wat vieren we met pasen en wat zijn de tradities

Er zijn dan ook een tal van verschillende Paastradities. Zo is het onder de Christenen gebruikelijk om 40 dagen te vasten voordat Pasen begint. Dit noemen we de veertigdagentijd of vastentijd en deze begint op Aswoensdag. Net zoals Pasen valt Aswoensdag ieder jaar op een andere dag. Dit heeft tevens met de maandstand te maken. In de week voor Pasen vieren Christenen verscheidende dagen. Zoals Witte Donderdag (Het laatste avondmaal), Goede Vrijdag (De Kruisiging van Jezus), Stille Zaterdag (Graflegging Jezus) gevolgd door Pasen. De dag dat Jezus uit zijn graf is opgestaan. De tweede paasdag is er oorspronkelijk achteraan geplakt omdat Christenen op hun rustig hun huis niet konden verlaten.

Hoe komen we dan aan die paaseieren?

Er zijn veel Paastradities en er zijn er ook een tal van die geen Christelijke of Joodse oorsprong hebben. Een voorbeeld hiervan zijn de Paaseieren, het verven van eieren en andere paas gerelateerde spelletjes. Eieren staan volgens de heidense traditie weer symbool voor vruchtbaarheid en geboorte. Het versieren van eieren wordt ook wel gezien als een knik naar de Christelijke paasviering, als symbool voor de wederopstanding van Jezus. De exacte oorsprong van de Paashaas is weer onbekend. Er wordt gedacht dat deze, door hun vermogen om zich in rap tempo voort te planten, symbool staan voor vernieuwing en geboorte. Er is hier echter geen historisch bewijs voor.

Hoe vieren jullie pasen? Laat het weten in een reactie.

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Alleenstaande moeder fulltime werken tips

  • 3 maanden geleden
  • 4 minuten lezen
Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 7 maanden geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 7 maanden geleden
  • 4 minuten lezen