Waar ben je naar opzoek?

Waterflesjes hervullen gevaarlijk en vies?

2 minuten lezen Josanne
Waterflesjes hervullen gevaarlijk en vies?

Dat water drinken gezond is, weet bijna iedereen. Er zitten geen calorieën in water, het spoelt gifstoffen weg, het is goed voor huid en haar en met stukjes fruit of munt erin is het ook nog eens erg lekker. Drink je water met een paar schijfjes citroen, dan versterk je bovendien je immuunsysteem. Dus je drinkt water – goed voor jou – en je vult je lege waterflesje steeds bij met kraanwater – goed voor het milieu. Goed bezig! Toch?

Kraanwater

Het Nederlandse kraanwater is prima in orde. Waterbedrijven moeten betrouwbaar drinkwater leveren en mogen er bijvoorbeeld geen fluoride aan toevoegen. Een waterflesje bijvullen is in dat opzicht beter dan steeds nieuwe flesjes kopen. Kraanwater is uiteindelijk goedkoper, en hoe minder plastic flesjes er verkocht worden, hoe beter het is voor het milieu.

Gevaarlijke flesjes

Er duiken echter steeds meer geruchten op dat het bijvullen van een wegwerpflesje gevaarlijk is. Door het bijvullen zouden er giftige stoffen vrijkomen, er zouden weekmakers in het plastic zitten, en bacteriën vermenigvuldigen zich razendsnel.

Materiaal

De TNO (Nederlandse organisatie voor Toegepast-Natuurwetenschappelijk Onderzoek) heeft aangegeven dat het materiaal van wegwerpflesjes geen schadelijke stoffen afgeeft en dat dit materiaal geen weekmakers of schadelijke chemicaliën bevat. Bij het recyclen worden de materialen blootgesteld aan verhitting tot zeer hoge temperaturen. Hoge buitentemperaturen of het water in de flesjes heeft dan ook geen invloed op dit materiaal.

Bacteriën

Wat er wel gebeurt als je een flesje bijvult, is dat andere factoren een rol gaan spelen. Elke keer als je een slokje neemt en het flesje in aanraking komt met je mond, komen er bacteriën in het flesje terecht. Spoel je het flesje niet uit, dan blijven die groeien tot steeds grotere kolonies. Die kolonies worden op den duur zichtbaar als je flink met een opnieuw gevuld flesje schudt: er drijven dan vlokken in het water.

De hoeveelheid bacteriën zegt echter niets over hun schadelijkheid. Wanneer je je flesje alleen zelf gebruikt en niet deelt met anderen, zijn het je eigen bacteriën – waar je niet ziek van wordt.
Water met vlokken drinken uit een niet-gedeeld flesje kan dus geen kwaad, maar het is maar net hoe fris je dat zelf nog vindt.

Hergebruiksterren

65% van de mannen en 85% van de vrouwen doet het. Wij gierige Nederlanders zijn sterren als het aankomt op het hergebruiken van waterflesjes. Dat dit gevaarlijk zou zijn, doen we dan ook vaak af als geneuzel van fabrikanten die veel geld mislopen omdat wij liever flesjes opnieuw vullen dan dat we nieuwe flesjes kopen. Wil je die fabrikanten écht een hak zetten, dan koop je natuurlijk een afwasbaar, herbruikbaar flesje dat je vult met kraanwater. Dat is ook nog eens veel beter voor het milieu.

Of je een wegwerpflesje wel of niet opnieuw gebruikt, is een persoonlijke keuze. En ben je een hardcore bijvuller, dan hou je hier natuurlijk rekening mee:

  • plastic flesjes gooi je gescheiden weg
  • je spoelt een flesje regelmatig om, of je wast het af
  • als het water in het flesje (of het flesje zelf, met name bij de schroefdop) er niet goed uitziet en je vertrouwt het niet, gebruik je een ander flesje

Vul jij wegwerpflesjes bij met kraanwater?

Waterflesjes hervullen gevaarlijk?

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Alleenstaande moeder fulltime werken tips

  • 3 maanden geleden
  • 4 minuten lezen
Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 7 maanden geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 7 maanden geleden
  • 4 minuten lezen