Weight Watchers voor kinderen? Belachelijk!
Weight Watchers heeft een nieuwe app op de markt gebracht speciaal voor kinderen van 8 (!) tot 17 jaar oud. Het doel van de app is om overgewicht bij kinderen te bestrijden en tegen te gaan. Het enige wat ik kan denken is: waar the f*ck gaat het naar toe met de wereld!?
Begrijp me niet verkeerd: ik heb er niets op tegen dat onze kinderen vanuit derde hand iets meekrijgen over gezonde voeding en een gezonde levensstijl. Tenslotte zitten ook mijn kinderen op een school met een ‘Lekker fit’-programma en gaan er braaf appeltjes en een flesje water mee voor tijdens het tienuurtje.
Dik = verkeerd
Echter begrijp ik voor geen meter waar de obsessie met ‘te dikke kinderen’ vandaan komt. Een obsessie die zelfs in Nederland al serieuze vormen begint aan te nemen. In dusdanige mate dat je zelfs op de basisschool al meekrijgt dat ‘dun’ goed is en ‘dik’ verkeerd is.
En dit gebeurt dus door middel van een meet-en-weeg-moment. Waarbij op school de BMI van een kind wordt berekend. Is een kind zijn BMI niet oké? Dan krijg je een verwijzing naar de school-diëtist. Die overigens niet zal schromen om een kind te vertellen dat deze ‘te zwaar is’. Hoe erg is dat!?
Lees ook: Waarom een teamsport voor kinderen belangrijk is!
Pestgedrag en een eetstoornis
Er zijn echt een tal van redenen waarom ik deze hele ontwikkeling fout, fouter, foutst vind. Hoe dergelijke controles pestgedrag en zelfs eetstoornissen in de hand kunnen werken. Zeker bij een groep zo kwetsbaar als jonge kinderen.
De focus op gewicht
Waarom wordt de focus gelegd op gewicht? Terwijl juist dit bij kinderen nog zo weinig zegt. Ik bedoel: ik kan mijn kinderen vijf dagen per week McDonalds voeren, zonder dat ze ook maar een gram aankomen. Ze hebben dit te danken aan de genen van hun vader, maar maakt ze dan per direct gezond? Natuurlijk niet! Net zo min als dat een kind wat een stevige bouw heeft per direct ongezond eet, omdat het BMI-lijntje in het oranje komt.
Genieten met mate
Daarnaast vraag ik me ook af wat voor een effect het zero tolerance ‘groente- en fruitbeleid’ voor een impact heeft. Tenslotte is ‘genieten met mate’ ook een onderdeel van een gezonde levensstijl. Dit is iets wat je moet leren en ik denk dat iedere volwassene die het schuldgevoel kent na het wegvreten van een volledige bak Ben&Jerry’s dit ook wel weet.
Lees ook: Ouders houden slopende sportschema’s zelf in stand
Het perfecte slanke lijf?
Wat mij betreft mogen al deze maatregelen dus per direct worden afgeschaft. Het liefst vandaag nog! En dit zeg ik als een moeder die vindt dat ‘gezond eten’ echt geen smerig woord is. Houd de focus op waar deze hoort: op gezond eten en lekker bewegen in plaats van op het perfecte (slanke) lijf.
De obsessie met de weegschaal
We weten namelijk allemaal dat dit lichaam niet bestaat.
Het ideale plaatje klopt niet. In ieder geval niet in de ‘echte’ wereld en dat is juist iets wat we onze kinderen bewust van moeten maken. Met een appel (of soms zelfs) een zakje chips in de hand, want af en toe genieten van wat lekkers. Dat mag een kind toch ook gewoon, zonder dat ze zich druk hoeven te maken over het cijfertje op de weegschaal?
Iets wat ze als volwassene nog vaak genoeg gaan doen en dat kan ik (net zoals heel veel andere ouders) als geen ander beamen.
Bron: Time.com