Welke anticonceptie wordt vergoed door de verzekering?
Voor meisjes tot en met 18 jaar wordt anticonceptie vergoed vanuit de basisverzekering. In dit geval hoef je ook geen eigen risico te betalen. Ben je 18, 19 of 20 jaar dan betaal je wel een eigen risico, maar anticonceptie zit op dit moment nog wel in het basispakket. Als je ouder bent komt de vergoeding vanuit je basisverzekering te vervallen. Welke anticonceptie wordt vergoed door de verzekering voor vrouwen onder de 21 en wat kan je doen als je boven de 21 bent?
Er zijn een tal van redenen waarom je als vrouw anticonceptiemiddelen nodig hebt. In de eerste instantie is anticonceptie natuurlijk ter voorkoming van een zwangerschap. Je kan de pil echter ook gebruiken om je menstruatiecyclus meer op orde te krijgen. Sinds enkele jaren is anticonceptie uit het basispakket komen te vervallen vanaf het moment dat je 21 wordt. Welke anticonceptie wordt vergoed door de verzekering en wat is er te doen doen als men de leeftijdsgrens voor vergoeding voorbij is?
Welke anticonceptie wordt voor je 21ste vergoed door de zorgverzekering?
Ben je nog geen 18 jaar oud? Dan heb je recht op volledige vergoeding vanuit het basispakket. Denk hierbij aan de pil, het spiraaltje, een pessarium, de prikpil en Nuvaring. Je kan kiezen uit anticonceptiemiddelen met en zonder hormonen. Voorbeelden van anticonceptie met hormonen zijn de anticonceptiepil, de Nuvaring, het hormoonspiraal en de vaginale anticonceptiering. Maak je liever geen gebruik van hormonen? In dit geval kan je kiezen voor een koper T spiraal, pessarium en/of condooms. Het laatste is echter een anticonceptiemiddel voor mannen. Condooms moet je dus zelf betalen. Dit wordt dus niet vergoed als anticonceptie. Ben je boven de 18? Dan moet je een eigen bijdrage betalen.
Wat is anticonceptie en welke methode past het best bij jou?
Wat is anticonceptie? Anticonceptie beschermt je tegen een (ongewenste) zwangerschap. We kennen in Nederland verschillende anticonceptiemethoden, de meeste zijn gericht op de vrouw. Maar wat is de beste anticonceptie? Welke methode het best bij een persoon past is persoonlijk. Dit…
Ik ben boven de 21. Wat nu?
Ben je 21? Dan krijg je anticonceptie niet meer vergoed. Je hebt echter nog wel opties: Je betaalt de anticonceptiemiddelen zelf en verder kan je kiezen voor een aanvullende verzekering. In dit geval ben je gedekt voor de middelen die zijn opgenomen in het Geneesmiddelensysteem (GVS). Dit geldt voor de pil, prikpil en overige middelen.
Hoe hoog is de eigen bijdrage anticonceptie
De eigen bijdrage die je betaalt aan de zorgverzekeraar verschilt nog weleens. Om te beginnen heeft dit te maken met hoe duur het benodigde anticonceptiemiddel is. Als het merk duurder is dan het vastgestelde maximale vergoedingsbedrag? Dan moet je dit bedrag van je eigen bijdrage betalen. Wil je weten of er een eigen bijdrage is voor jouw anticonceptie? Neem dan een kijkje op medicijnkosten.nl. Je kan ook contact opnemen met je zorgverzekeraar voor meer informatie.
Op een rij: welke anticonceptie wordt vergoed voor je 21ste?
- De anticonceptiepil
- Implanon
- Hormoonspiraal
- Vaginale ring
- Pessarium
- Koper T spiraal
- Prikpil
- Evrapleister
wordt het plaatsen van anticonceptie vergoed?
Ben je boven de 18 en betaal je eigen risico voor je anticonceptie? Dan moet je dit ook doen voor het plaatsen of verwijderen van een spiraal of hormoonstaafje. Dit geldt alleen als je dit laat doen door de gynaecoloog. Je kan jezelf ook door laten verwijzen naar de verloskundige. Hier betaal je geen eigen bijdrage voor.