Welke toeslagen heb ik recht op als alleenstaande moeder?
Als alleenstaande moeder heb je vaak minder te besteden. Soms is dit zelfs zo erg dat je maandelijks de centen om moet draaien en het afwachten is of je de eindjes aan elkaar kan knopen. Gelukkig zijn er een paar toeslagen waar je een beroep op kan doen; maar welke toeslagen heb ik recht op als alleenstaande moeder? Wij zochten het voor je uit.
De toeslagen voor een alleenstaande moeder bestaan er om mensen te helpen met bepaalde kosten. Denk hierbij aan de huur, zorgverzekering, kinderopvang en onderhoudskosten voor je nog thuiswonende kinderen. Als je minder verdiend dan de vooraf bepaalde maximumgrens van de belastingdienst heb je recht op toeslagen.
Lees verder onder de afbeelding!
Welke toeslagen heb ik recht op als alleenstaande moeder?
Er zijn een paar toeslagen waar je als alleenstaande moeder recht op hebt. Of en hoeveel toeslag je krijgt is, zoals boven aangegeven, is afhankelijk van hoeveel je verdiend. Daarnaast is het belangrijk dat je aan de overige voorwaarden per toeslag kan voldoen. Hier een overzicht van de beschikbare toeslagen waar je recht op hebt als alleenstaande moeder, plus de voorwaarden.
Huurtoeslagen
Ben je een alleenstaande moeder en heb je een huurwoning, dan heb je (meestal) recht op huurtoeslag. Je huurwoning mag echter niet meer dan 752,33 euro per maand kosten en ook je inkomen speelt een rol.
Kinderopvangtoeslag
Kinderopvangtoeslag heb je als alleenstaande moeder recht op als je kind naar de opvang gaat. De belastingdienst komt je hiermee tegemoet in de peperdure opvangkosten. Hoe hoog de kinderopvangtoeslag is hangt af van je inkomen en aantal opvangdagen.
Kindgebonden budgeT
Het kindgebonden budget bestaat er om je te ondersteunen in je kosten voor je thuiswonende kinderen (tot 18 jaar). Het kindgebonden budget wordt automatisch berekend op basis van je toetsingsinkomen bij de belastingdienst. Ben je alleenstaand? Dan ontvang je meer kindgebondenbudget.
Zorgtoeslag
De inkomensgrens in 2020 is 30.481 euro per jaar zonder toeslagpartner. Hier wordt eventueel vermogen ook bij meegerekend. Dit mag niet meer zijn als 116.613 euro als je alleenstaand bent. De zorgtoeslag bestaat er om je te helpen met de kosten van de zorgverzekering.
Maar welke toeslagen heb ik dan recht op als alleenstaande moeder?
Wil je weten op welke toeslagen je recht hebt als alleenstaande moeder? Doe dan een proefbereking op de website van de belastingdienst. Let op dat eventuele te ontvangen alimentatie ook wordt gezien als onderdeel van je inkomen. Tevens is het belangrijk om iedere (kleine) verandering in je inkomsten gelijk door te geven bij de belastingdienst. Dit om te voorkomen dat je uiteindelijk een flinke soms geld terug moet betalen.
Overige uitkeringen en bedragen
De toeslagen die je kan krijgen als alleenstaande moeder kun je nog aanvullen. Ook ontvangt ieder kind per kwartaal kinderbijslag. Daarnaast kan je ook in aanmerking komen voor één-oudertoeslag. Deze ontvang je als je een kind verzorgt van 18 jaar of jonger. Voorwaarde voor deze toeslag is, net zoals bij alle toeslagen, dat je woonachtig bent in Nederland en/ of een kind hebt waar je kinderbijslag voor ontvangt.
Meer lezen over waar je recht op hebt als alleenstaande moeder? Lees dan deze blogs!