“Ze huurde een bedrijf in om een surprise te maken voor haar kind…”
“Wat gaan jullie dit jaar maken voor surprise?”. Even dit keer geen vragen over inspiratie voor een traktatie, maar voor een surprise. Vroeger kwam ik met één of andere stoomboot aan gemaakt van een schoenendoos met daarop een schoorsteen van een wc-rol. En wie een beetje wilde opvallen maakte die schoorsteen van een keukenrol. Hartstikke tof! Lijntje gespannen van wol wat je kreeg van je moeder met wat vlaggetjes erop geplakt, chocoladeletter en pakje stiften erin en klaar. En ja, natuurlijk waren er de ballen van papier maché… Rijp voor de container, maar wél zelf gemaakt. Fantastisch waren die 5 december feestjes in de jaren 90…
Online inspiratie genoeg
Maar nu…
Nu hebben we daar Google.
En YouTube.
En de hippe moeders die complete kanalen hebben met tutorials over hoe je een surprise maakt.
Laten we eerlijk zijn. Super ideaal. En wie maakt daar nou geen gebruik van? Ik vraag mijn kinderen wat ze willen maken, type ‘surprise + onderwerp’ in op Google en dan schieten de opties direct op mijn beeldscherm. Alleen heb ik wel een paar eisen betreft die surprise. Kies iets wat je a. met een beetje hulp van mij, ZELF KUNT MAKEN en b. waar ik niet stad en land voor af hoef te zoeken om van alles aan te schaffen!
Lees ook: 33 toffe cadeaus voor jongens vanaf 8 jaar
Unicorns die glitter schijten
Laten we het even hebben over punt a.
Het ZELF MAKEN van je surprise.
Want de allereerste keer dat ik alle surprises bij elkaar zag rolden mijn ogen bijna uit mijn kop. Stond ik daar met een piano van wasknijpers met een ballerina erop geplakt tussen de unicorns. En nee dat waren geen gewone unicorns. Ze scheten nog net geen glitter…. Stadions met verlichting, raceauto’s die bijna 1:1 nagemaakt worden. Niet normaal zo mooi. En wie stonden daar te stralen van trots terwijl de kinderen vooral druk op het schoolplein aan het voetballen waren want “o zo vet in het donker op het plein he?” Juist de moeders. “Ja, ze heeft wel even wat lijm op de kont van de unicorn geplakt, maar ik heb zelf de staart erop geplakt want je weet hoe dat gaat he?” Als ze het zelf doen gaan al die zorgvuldig geknipte stroken door elkaar en loopt het straks nog uit ook.” Doodzonde. “Ik heb trouwens mijn man, die nogal handig is met elektriciteit, stadionverlichting laten aanleggen met een dimmer, leuk he?”
“Lelijke surprise he?”
En daar stond ik dus tussen met mijn piano van wasknijpers, die ik niet in kon drukken zodat er een riedeltje van Mozart uit kwam, maar die mijn zoon wel zelf heeft gemaakt. En dan valt zo’n surprise een beetje in het niet tussen al die kunstwerken en staat er morgen een kind teleurgesteld omdat er geen liedje uit dat ding komt. Of dat ze gaan smoezen dat jij een lelijke surprise hebt gekregen of nog erger dat pietje zo’n lelijke surprise heeft gemaakt. HOE DURFT HIJ? Een trauma is geboren…
Waar trek je dan de grens he? Want de juffen en meesters vroegen uiteraard om een klein beetje hulp, maar wat houdt dat dan in? Naar mijns inziens is dat je dan je kind laat knutselen en dat jij dan een beetje helpt. Of moesten de ouders knutselen met een klein beetje hulp van de kinderen? Lijkt me niet helemaal de bedoeling.
Surprise online bestellen
Nu zijn we een aantal jaar verder en is er nog weinig veranderd. Sterker nog er zijn zelfs bedrijven die surprises maken op bestelling voor zij die dan geen tijd hebben om überhaupt wat te maken of die a –creatief zijn en hun kind niet met een zelfgemaakte stoomboot naar school laten gaan. Want ja, stel je voor dat de Moedermaffia je gaat bekritiseren en dat je kind dan de dupe is omdat het niet aan de verwende zieltjes van zijn klasgenootjes voldoet.
Waar komt toch die continue strijd vandaan? Waarom willen we alles zo perfect doen. Voor onszelf? Voor onze kinderen?
Zullen we even normaal doen?
Lieve moeders ik zal jullie wat vertellen. Onze kinderen herinneren zich later echt niet die onwijs mooie surprises hoor. Geloof mij, mijn zoon moest lang nadenken wat hij vorig jaar ook alweer had gekregen. Hij wist nog wel dat ze die 5 december de hele ochtend feest hadden in de klas en ze nog Pietendisco hebben gedaan. Ook dat Piet dezelfde schoenen had als de stagiaire uit groep 3…
Uiteindelijk draait het om de belevenis. Het proces. De aanloop er naar toe. Het samenzijn. Het vieren van een prachtig feest. En weet je wat nou echt een lekker gevoel is? “IK HEB HET HELEMAAL ZELF GEMAAKT”!
Fijne pakjesavond lieve moeders en maak vooral mooie herinneringen samen.
Ps. Collega Linda deed even een onderzoekje op Instagram. Een kleine greep uit de reacties. Trek zelf je conclusie…