Waar ben je naar opzoek?

Zeven manieren om beter je grenzen aan te geven

2 minuten lezen tilda Tilda Timmers
Zeven manieren om beter je grenzen aan te geven

Er zijn van die momenten in je leven, waar op je achteraf denkt: had ik toen maar wat terug gezegd. Of: was ik toen maar assertiever geweest. Hoe komt het toch, dat wij vrouwen (en sommige mannen) het zo lastig vinden om onze grenzen aan te geven? Waarom vinden wij het woordje “nee” zo lastig om te zeggen?

Sterker nog, de meeste mama’s die ik zie in de praktijk, voelen ook nog eens een grote behoefte om uit te leggen, waarom ze nee zeggen. Eigenlijk is dit helemaal niet nodig, want het woordje nee is in principe al voldoende. Je hebt antwoord gegeven, de teerling is geworpen, schluss. Ik geef je daarom graag tips, om beter je grenzen aan te geven, gewoon omdat je leven er een stuk makkelijker en vooral: een stuk leuker door wordt.

  1. Luister naar je gevoel en volg dit vervolgens. Dus als jij intuïtief al aanvoelt, dat wat er van je gevraagd wordt niet oké is of over je limiet heen gaat, zeg dan nee. Je voelt dit om een reden en het is heel belangrijk om hier gehoor aan te geven.
  2. Wees niet bang om anderen teleur te stellen. Het vergt moed om je grenzen aan te geven. Omdat je vaak al in kan schatten, wat het met de andere partij zal doen. Toch is het belangrijk om nee te zeggen, omdat jij anders teleurgesteld zal raken in jezelf.
  3. Niemand zal zo goed voor jou zorgen, als jijzelf. Dus als jij al niet voor jezelf opkomt, wie zal het dan wel doen? Neem het heft in eigen handen, oefen in minder lastige situaties. Een afspraak met een vriendin verzetten of afzeggen, is vaak minder moeilijk dan nee zeggen tegen je baas
  4. Leer afstand te nemen van mensen en situaties die jouw welbevinden en rust belemmeren. Dus als je merkt dat jouw normen en waarden en je zelfrespect worden verstoord en je uit balans wordt gebracht, denk dan eens goed na. Is dit het echt waard? Of verdien je beter?
  5. Je leert mensen hoe ze je mogen behandelen, door wat je zelf toestaat. Dus als jij op tijd zegt: stop, tot hier en niet verder, zullen mensen hier respect voor hebben. Je gevoel van eigenwaarde zal hierdoor bekrachtigd worden
  6. Vul niet voor een ander in. Denk niet: ze zullen me wel een enorme zeurpiet vinden, als ik dit niet wil doen. Ten eerste weet je niet wat een ander denkt, dus probeer dit niet in te vullen. Ten tweede: dan vinden ze je een zeurpiet. Wat is het ergste dat er kan gebeuren? Dit soort gedachten stellen vaak gerust, dus herhaal deze zo nodig een paar keer.
  7. Stop met door iedereen aardig gevonden te willen worden. Het is iets wat we allemaal doen, please gedrag vertonen om maar in de smaak te vallen bij anderen. Het is energie slurpend en een aanslag op je zelfvertrouwen. Als jij jezelf gaat accepteren zoals je bent en oprecht van jezelf leert houden, zal je dit minder snel doen.

Lees ook: Ik kan geen ‘nee’ zeggen…

Herken je bovenstaande en wil je werken aan meer evenwicht in je leven? Wil je leren hoe je jezelf kan accepteren precies zoals je bent? Mail dan naar info@froufroubegeleiding.nl. Samen gaan we werken aan betere grenzen stellen en jouw gevoel van welbevinden vergoten.

 

Bron beeld: Flickr

Tilda Timmers

Tilda Timmer is therapeut en ervaringsdeskundige voor moeders en vaders zonder roze wolk. Ze heeft twee boeken geschreven: ‘Toen kreeg ik weer lucht’ & ‘This Is Post Partum’.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Alleenstaande moeder fulltime werken tips

  • 3 maanden geleden
  • 4 minuten lezen
Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 7 maanden geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 7 maanden geleden
  • 4 minuten lezen